Berättelse över verksamhetsåret 2015

12.04.2016 kl. 15:34

Föreningen är i enlighet med stadgarna en ideell organisation, som arbetar för äldres rättigheter genom att bistå sjuka och nödställda, påverka och idka samarbete via frivilliga samhällsinsatser i Helsingfors. År 2015 har styrts av verksamhetsplan och verkställandet av anslutna beslut samt präglats av diskussioner kring ekonomi, rehabilitering och medlemskår. 


Rehabilitering 
Föreningens fysioterapitjänster har, under det gångna året, omfattat svenskspråkiga äldre inom dygnet runt vård på institution, korttidsvård och dagverksamhet samt hemvård och närståendevård inom öppen vård. Fysioterapiinsatserna har kontinuerligt bedömts mot det ekono-miska läget. Oroande rapporter om en allt sämre ekonomi ledde till beslutet att prioritera fysiote-rapi inom öppen vård framom fysioterapi på institution. Beslutet står i kongruens med äldreom-sorgslagens riktlinje, tillgång till stödtjänster för hemmaboende framom institutionsservice. Fysioterapin på Forsby avslutades i februari och fysioterapin vid Gustafsgårds åldringscentrum i september efter sommarens uppehåll.

Styrelsen har målmedvetet arbetat för att vara lyhörd för svenskspråkiga äldre och göra deras röster hörda samt avlasta närvårdare och stärka funktionsförmågan hos ensamboende äldre och sjuka. Trots dämpad marknadsföring har efterfrågan på föreningens fysioterapitjänster fortsatt öka. Styrelsen har uppmärksammat den alltmer komplicerade situationen för hemmaboende äldre med nedsatt funktionsförmåga och det ökade behovet av fysioterapeutisk handledning och terapi. I oktober skickades ett brev i ärendet till beslutsfattare och stadens ledande tjänstemän vid social- och hälsovårdsverket. 

Klientstatistik  
Forsby 
Sammanlagt fick 10 kvinnor och 3 män, totalt 13 svenskspråkiga äldre individuell fysioterapi vid 5 besök innan fysioterapin avslutades den 12.2.2015. 
Gustafsgårds åldringscentrum Sammanlagt fick 34 äldre, 20 kvinnor och 14 män individuell fysioterapi inom korttidsvården. Stolgymnastik för 16 äldre har givits 5 gånger inom dagverksamheten. Fysioterapin avslutades officiellt i september.
Hemvård Sammanlagt har 52 hemmaboende äldre, 22 män och 30 kvinnor aktiverats i hemmet. Under året gjordes 369 hembesök, geografiskt utspridda över hela Helsingfors. Av hembesöken har 30 gjorts till äldre inom närståendevården, 22 till ensamboende. 
Volymen har minskat med 50 besök jämfört med fjolårets nivå. 

Medlemmar 
Föreningen har 78 medlemmar per den 31.12.2015. Två (2) medlemmar har skrivits ut och en (1) medlem har avlidit. Medlemsvärvningen har resulterat i fem (5) nya medlemmar, Medlemsavgiften har varit 15 euro. Två medlemscirkulär har sänts ut, ett på våren och ett på hösten. Föreningen uppdaterar kontinuerligt sin broschyr och hemsida www.desjukasval.fi  Medlemskvällar har hållits enligt följande:

  • 26 mars Hilkka Olkinuora Den onda och den goda ensamheten, deltagare 19.
  • 19 november Märta Salokoski Äventyret att bli gammal, deltagare 14.

Samarbete 
Föreningens medlemskap i Finlands Patientförbund personifieras i förbundsstyrelsen av Kaj Kiljander och Inger Östergård, som fungerat som förbundets vice ordförande. 

Förbundets tidskrift Finlands Patienttidning utdelas som medlemsförmån till föreningens medlem-mar. I tidskriften har ingått artiklar skrivna av styrelsemedlemmarna:                                                              

  • N Sundberg 1/2015 Lösningsfokuserad konstterapi stöder uttryck och kommunikation,
  • I Östergård  2/2015 Patientens rättigheter, 4/2015 Omsorgens pris i åtstramningstider,
  • G Brettschneider 4/2015 Frivilligt arbete behövs och
  • B Pawli 4/2015 Clowner i äldrevården.

I studiedagen 18.11 Potilaan Päivä, deltog 4 medlemmar. I SenioRöst har ordförande representerat föreningen. Via fysioterapeuterna, som föreläst inom volontärverksamheten, har föreningen etable-rat kontakt med HelsingforsMission. 


Styrelse     
Inger Östergård har fungerat som ordförande, Gunvor Brettschneider som vice ord-förande, Kaj Kiljander som kassör och Brita Pawli som sekreterare. I styrelsen har ingått Marga-retha Berndtson och Nina Sandberg mandatperiod 2014 - 2015. G Brettschneider, K Kiljander och Jannica Påfs-Jakobsson mandatperiod 2015 - 2016, ersättare Åsa Sundquist. 

Som verksamhetsgranskare har Christel von Martens fungerat med Magnhild Nyqvist som ersättare. Styrelsen har sammankommit till sju (7) möten. I arbetsgruppen, som planerat föreningens traditio-nella seminarium år 2016, har medlem Karin Långstedt ingått.  


Ekonomi 
Föreningens ekonomi avspeglar den svåra ekonomiska tid som råder. Bidrag för utdelning beviljas allt sparsammare och med korta tidsintervaller, vilket gör det svårt att överblicka ekonomin i ett längre tidsperspektiv. 

Budgeterade medel har noga följts upp genom periodisering av godkända understöd och kontinuerlig utvärdering. Initiativ har tagits för att hitta nya donationskällor och på så sätt trygga fysioterapi-tjänsterna, vilka är avtalsbaserade köp- och momsfria hälsovårdstjänster. 

Vi tackar för ekonomiskt stöd från: 
Föreningen Granatenhjelm rf, SAMS Samarbetsförbundet kring funktionshinder rf, Stiftelsen Tre Smeder, Stiftelsen 7:de Mars Fonden, William Thurings Stiftelse och Finlands Patientförbund. 

Sammanfattande konstateras att föreningens ekonomi, som är bidragsberoende, har genomgått en drastisk förändring under det gångna året varför största möjliga nytta av fysioterapiinsats per klient har övervägts vid val av klienter. 
Vi tackar fysioterapeuterna Nina Sundberg och Jannica Påfs-Jakobsson för deras insatser, Helsingfors stad för gott samarbete, bidragsgivarna och medlemmarna för visat förtroende och fortsatt stöd i en ekonomiskt svår tid.

 


Helsingfors den 25 januari 2016  

Styrelsen genom Brita Pawli, sekreterare